KONKURRANSE: BERGENS FINESTE HAGE
I sommer lanserer Bonansa i samarbeid med fylkesleder for Det Norske Hageselskap i Hordaland, Elisabeth Heggland Urø, en konkurranse om hvem som har Bergens fineste hage. For å melde deg på sender du en epost med navn, telefonnummer, adresse og et par bilder til hage@bonansa.no med ditt kandidatur. Det går også an å melde på hagen til en venn eller et familiemedlem. Hver uke i sommer kommer vi til å besøke en kandidat, før juryen i august setter seg ned og ser på finalistene. Når vi kroner Bergens fineste hage vil vinneren kunne få det enda finere utenfor huset sitt. Premien er nemlig – foruten heder og ære – valgfritt hageutstyr og planter til en verdi av 10.000 kroner. Sponsor for konkurransen er Hageland i Åsane, på Fantoft, i Fyllingsdalen og på Askøy.hageland_faktaboks

Hagekonkurransen går mot slutten, og siste hage som blir presentert er hagen til Kari og Jan Helge Gram Eggestøl. De er bosatt midt i Bergen sentrum med asfalt rett utenfor døren.

På landstedet deres har de derimot en eiendom på 3,6 mål. Det er denne hagen jeg har besøkt.

FOTO: Elisabeth Heggland Urø

FOTO: Elisabeth Heggland Urø

Her på Søre Strøno i Os kommune tilbringer Kari og Jan Helge så mye tid som mulig i sommerhalvåret. Det er ikke mer en 45 minutters kjøring til Bergen sentrum, og det gjør at de kan bo på hytten til langt ut på høsten.

Hus med historie

Hytten er fra 1700-tallet og er øst Strønos eldste hus. Det var opprinnelig en årestue eller “røykehusstova” som det også heter, som ble flyttet fra et klyngetun. Dette røykehuset skulle rives, men ble reddet av en som var glad i huset. Så ble det flyttet fra ett klyngetun til dette tunet. Senere har det også vært et treskoverksted i kjelleren.

FOTO: Elisabeth Heggland Urø

FOTO: Elisabeth Heggland Urø

Da Kari og Jan Helge kjøpte hytten ved tusenårsskiftet var ingenting gjort i hagen. De blir alltid enige om hvordan utformingen av hagen skal være, men det er Jan Helge som er den ivrigste når det kommer til beplantning.
Nå har de både grønnsakshage, frukthage, sansehage, prydhage og stor tumleplass hvor barn og barnebarn kan spille både både fotball og badmington.

  • Klikk deg inn på vår mest populære seksjon i sommer: Hage-Bonansa

Hagen åpnet sansene

Det som jeg syntes er veldig spesielt med denne hagen, er roen man får når man vandrer rundt. Alle de deilige duftene av roser, lavendel og krydderurter som blander seg med den svake sommer brisen.

FOTO: Elisabeth Heggland Urø

FOTO: Elisabeth Heggland Urø

Jeg tok meg i å lukke øynene gjentatte ganger og bare puste med magen. Ved hvert magadrag var det var nesten som en liten beruselse av lykke som spredde seg i kroppen min.

Da Jan Helge oppdaget at jeg sto slik og nærmest svaiet mens jeg pustet inn, smilte han lurt. Han har nemlig studert pusteteknikk og vet hvor viktig det er for kroppen. Litt av hensikten med å lage denne hagen var akkurat å få frem den følelsen.

FOTO: Elisabeth Heggland Urø

FOTO: Elisabeth Heggland Urø

Sykehusprest

Jan Helge har teologiutdannelse, og jobber som sykehusprest ved Haraldsplass sykehus. Der jobber han 100 prosent. Store deler av arbeidsdagen bruker prestene til å prate med pasientene. Det er mange som føler seg både ensomme og sårbare når de blir innlagt på sykehus, og da kan det være godt å ha en som kan lytte til dem.

Kari jobber med markedsføring og har sitt eget selskap.

Felles har de ikke bare familien og kristendommen, men også interessen for hage.

FOTO: Elisabeth Heggland Urø

FOTO: Elisabeth Heggland Urø

Hage interesse i familien

Kari kommer fra Stavanger og er oppvokst med både grønnsaks- og frukthage. Fra hennes barndomshjem har de tatt stiklinger fra solbær. Nå står det ett helt felt i hagen med solbær fra Stavanger.

Da Kari var gikk på barneskolen, ble hun kjent med en gutt i klassen som kom fra en gartnerifamilie. Foreldrene hans drev et gartneri, og de tok ofte med seg planter ut på landet. Kari og venninnen klassevennene fikk ofte småjobber i gartneriet.

Dette landstedet har nå utviklet seg til næring, og har blitt ett stort reisemål for hageinteresserte fra både inn og utland. Du skjønner gjerne nå at det er snakk om den kjente og kjære reisemålet i Stavanger som heter Flor og Fjære.

FOTO: Elisabeth Heggland Urø

FOTO: Elisabeth Heggland Urø

Jan Helge sin mor var veldig glad i hage, og hun plantet tidlig interessen for hage i ham. Alle Buskbom som står på eiendommen er stiklinger som er fraktet fra Ølen til Os. Jeg forstår at bilen var overfylt, for det er iallefall over 100 meter med Buskbom-hekker på tomten.

Inspirasjon fra engelske bondehager

Både Kari og Jan Helge er opptatt av å skape naturlige rom i hagen. De er også glad i engelske for-hager og bondehager.

Mye av inspirasjonen har de fått fra Gertrude Jekyll, som var en meget kjent hagedesigner. Fremdeles 83 år etter henns bortgang blir det skrevet om henne i pressen, og det utgis hagebøker som omfatter hennes hageplaner, tips og råd.

FOTO: Elisabeth Heggland Urø

FOTO: Elisabeth Heggland Urø

I gamle engelske hager brukte de mye Buskbom som en ramme rundt både blomster bed og urtehager. Dette ble også brukt i Norge på herskapsgårdene på 1700-tallet.

– Buskbom vokser sakte, så det tar litt tid å få dannet en hekk, sier Jan Helge.

FOTO: Elisabeth Heggland Urø

FOTO: Elisabeth Heggland Urø

Han legger også til at denne hekken ikke har hatt tegn til sykdom.

Buskbom ser ofte halv vissen og pjuske ut i butikkene. I tillegg er de ganske dyre. Stikker du dem selv fra friske og fine morplanter, så vet du hva du får.

Bakteriene spres i luften, via klesplagg, jorden og så videre. Så man har ingen garanti, men man har gjerne ett bedre utgangspunkt for å lykkes.

Nytt område formes

Nå holder de i tillegg på å utforme ett nytt område hvor den gamle brønnen skal bli en dam med vannliljer og kanskje noen fisker. Rammen er lagt, gresset er allerede sådd, ledninger for lys er lagt og det er bestemt at det skal være en rund plass for sittegruppe og et drivhus.

FOTO: Elisabeth Heggland Urø

FOTO: Elisabeth Heggland Urø


Dette området har ett utrolig potensial og her kan Kari og Jan Helge utrette fantastiske ting.

Kari er glad i å sylte og bake. Jeg fikk servert hjemmelagete knekkebrød med plomme syltetøy og brunost.

Ved markeringer i familien planter de et tre. Nå sist plantet de et lommetørkle-tre i forbindelse ved barnebarnet sin dåp. Neste år har Kari og Jan Helge 30 års bryllupsdag, så da blir det spennende hva de planter. Kanskje det blir ett Hjertetre (Cercidiphyllum japonicum) som får nydelige røde hjerteformete blader om høsten.

FOTO: Elisabeth Heggland Urø

FOTO: Elisabeth Heggland Urø

Til stede i nuet!

Gjennom besøket gjentok Jan Helge flere ganger at hagearbeid hjelper med å være tilstede i nuet. Når han luker eller gjør andre ting i hagen er han virkelig til stede. Arbeidet kan avsluttes akkurat når du ønsker. Gleden og tilstedeværelsen er tilbake med en gang man tar opp arbeidet igjen.

– Det er en glede ved å se at det spirer og gror. Vi gleder oss like mye hvert år foran sesongen, sier Jan Helge.

Flere bidrag i Bonansas hagekonkurranse: