Hva slags boligkjøper er du? Går du forsiktig ut? Har du tenkt å “vinne” boligen på første bud? Er du en som sitter tilbakelent mens de andre byr, før du slenger deg på spurten? Er du en som ser på boligkjøpet som en hanekamp, og byr mer enn du egentlig skal fordi du ikke vil “tape”?

Det finnes mange strategier – og litt psykologi – i en budrunde. Vi har samlet råd fra noen av dem som har vært med på flere enn de fleste.

To faktorer er viktige for hvilken strategi du bruker i budrunden

Dag Johnny Johannessen er daglig leder i DNB Eiendom og har mange års erfaring fra boligbransjen i Bergen. DNB-melgeren mener to faktorer er viktige for hvilken strategi du bør velge hvis du skal kjøpe bolig – og vinne budrunden:

  1. Fremmøte på visning.
  2. Nummer i rekken av visninger på akkurat denne boligen.

– Jeg anbefaler folk på det sterkeste å orientere seg så mye som mulig om boligen før visning. Dette gjør du ved å lese salgsoppgaven med alle vedleggene. I tillegg kan det være klokt å gjøre seg kjent i nærområdet. Da bruker du tiden på visning riktig og får avklart det som er viktig for deg, sier Johannessen.

Lave bud med korte frister er ikke alltid smart

– Når legger man inn et lavt bud med kort frist?

– Dette er lite fristende for en selger dersom det har vært godt besøk på visningen. Ønsker du en rask avklaring, bør du komme med et godt bud for å gjøre det fristende for selger. Men hvis det har vært få på visning og flere visninger av samme bolig, kan man prøve seg med et lavere bud med noe lenger frist.

– By aldri over deg selv i en budrunde

Cecilie Alværn Wilhelmsen i Privatmegleren har ikke særlig tro på taktikk.

– Virkeligheten er at den med høyest betalingsvilje stort sett vinner, sier hun.

Hun viser til at kollegaen hennes, Christer Vikebø, har samlet en rekke huskeregler i “Boligboken”, som kom ut på Gyldendal i 2011.

Her er noen av hans råd:

  • Ikke by på mer enn én bolig om gangen.
  • Sett alltid en øvre grense på forhånd.
  • Prøv å avklare din øvre lånegrense med banken på forhånd.
  • By aldri over deg selv, med mindre du har lagt inn et bud som åpenbart er for lavt.
  • By på runde tall.
  • Tenk selv. Megleren jobber for selgeren.

Vikebø mener i tillegg korte frister på budene kan ha noe for seg dersom du faktisk ønsker å kjøpe boligen. Da har du nemlig sjelden noe å tjene på å vente på en annen budgiver.

– Slik demoraliserer du konkurrenten i budrunden

Vikebø har også enda et tips:

– Du bør tilstrebe å ha litt å gå på mot slutten av en budrunde. Når budintervallene er små, for eksempel 5000–10 000 kroner, vil det virke svært demoraliserende på annen budgiver om du igjen øker avstanden fra deres bud til ditt nye med for eksempel 20 000 kroner.

Vikebø påpeker også at det ikke alltid er smartest å starte lavt.

– Da ender du ofte med å dra med deg et større antall budgivere enn hvis ditt første bud var høyere.

– Legg inn et skikkelig bud med én gang

Dette er Arild Berentzen i Aktiv enig i:

– Det man typisk gjør som budgiver, er å legge inn et noe lavt bud for å sjekke interessen og se hva de andre interessentene gjør. Da kan det fort bli noen ekstra budgivere, og dyrere enn nødvendig, Mitt klare råd, er å gjøre motsatt. Legg inn et skikkelig bud med en gang. Dette kan skremme bort de andre interessentene, og du kan øke sannsynligheten for at det blir færre budgivere og dermed vinne budrunden, sier han.

Samtidig understreker Berentzen at du selvsagt bør forberede deg godt før du byr, blant annet med å sjekke tilsvarende leiligheter som nylig er solgt. Da vet du noe om prisnivået.

– Den største feilen veldig mange gjør, er å ikke lese gjennom salgsoppgaven før visning. Man er rett og slett ikke godt nok forberedt. Normalt sett ligger annonsen ute cirka en uke før visning, og man bør bruke tiden frem til visning godt på og lese igjennom salgsoppgaven nøye. Har man spørsmål til noe, så må man spørre megleren slik at du vet mest mulig før visning.

Sjekk hvor mange konkurrenter du har i budrunden

– Undersøk med megler på forhånd hvor mange andre som har registrert skriftlige bud, samt hvor mange som står på liste, råder Trude Gunnlaugsson-Gravdal hos Kaland & Partners.

Hun råder kjøpere til å legge inn bud de tror vil eliminere de andre som er interessert.

– Hva er de største feilene man kan gjøre?

– Man bør sette seg godt inn i budregler og være obs på tidsfrister på bud som kommer inn. Mange budgivere ønsker å vente med å legge inn bud til fristen omtrent utløper. Nå kreves skriftlighet i alle ledd av budprosessen og jeg informerer derfor alltid interessenter om at man må være ute i god tid med å sende inn bud, slik at man er sikker på at budet kommer frem til megler i tide, sier Gunnlaugsson-Gravdal.

– Ikke vær redd for å starte budrunden

Daglig leder Fredrik Søreide i Krogsveen har vært med på mange budrunder opp gjennom årene. Han pleier å ringe interessentene før det hele braker løs.

– Da er det mange som sier til meg at de gjerne vil være med og gjerne vil kjøpe, men de vil ikke være den som starter budrunden. Det er dumt, for vi ser ofte at det er de som er med fra starten som får boligen. Det er slik at det ofte er prisantydningen som er minimum av det selger ser for seg, så hvis man begynner der, så er det ikke farlig å være den som starter. Dessuten blir man oppdatert hele tiden, sier Søreide.

Her er huskelisten din til du skal kjøpe bolig:

  1. Orienter deg om boligen før visning
  2. Les salgsoppgaven
  3. Les vedleggene til salgsoppgaven
  4. Gjør deg kjent i nærområdet til boligen
  5. Bruk tiden på visning fornuftig
  6. Spør megler og selger om det du lurer på
  7. Legg merke til hvor mange andre det er på visningen
  8. Finn ut hvor mange visninger det har vært på boligen du vil kjøpe
  9. Ikke by på mer enn én bolig om gangen
  10. Sett alltid en øvre grensen før du kaster deg ut i budrunden
  11. Avklar med banken på forhånd hvis det er mulig
  12. Ikke by over deg selv med mindre du har lagt inn et skambud
  13. By på runde tall
  14. Ikke vær redd for å starte budrunden
  15. Tenk selv, for megleren jobber for selgeren
  16. Bruk korte frister hvis du faktisk vil kjøpe boligen
  17. Ha litt å gå på mot slutten av boligen
  18. Ikke ha for lave intervaller på budene
  19. Hvis du starter budrunden høyere, eliminerer du andre potensielle kjøpere
  20. Vær obs på tidsfrister
  21. Husk at skriftlighet kreves i alle ledd av budprosessen
  22. Vær ute i god tid med budet ditt
  23. Husk at budet ditt er bindende
  24. Ikke mist motet hvis du taper en budrunde eller to

Vi tror du også vil like disse sakene: