KONKURRANSE: BERGENS BESTE NABOLAG |
Vi spurte: Hvor er det best å bo? Er det i ditt nabolag? Er det dere som alltid stiller opp for hverandre, som samles sosialt og som har det kjekkest i hele Bergen? I dag – 23. april – er vinneren av en gatefest til 30.000 kroner klar. |
Totalt har nesten 20.000 stemt på hva som er Bergens beste nabolag i Bonansas konkurranse som har pågått den siste måneden. Engasjementet har vært stort både fra liten og stor, og flere nabolag har mobilisert sine venner og familier til å stemme på akkurat dem.
I første runde av konkurransen skulle bergenserne nominere nabolag de mener er verdens beste. Vi fikk inn nesten 300 nominasjoner. I kartet under kan du klikke deg rundt i Bergen og lese begrunnelsene for nominasjonene.
- Les også: Sjekk hvilke ti nabolag som er i finalen
- Les også: Klikk deg rundt i byens beste nabolag
- Les også: Slik blir du venn med naboen
- Les også: Kan det hende at beboerne i Frekkegaten er blitt så greie at det er de som er Bergens beste nabolag?
På hver av stjernene finner du nydelige begrunnelser for hvorfor akkurat dette nabolaget er det beste i hele verden. Som oftest er det ikke fordi det er <a href=”http://bonansa.no/innlegg/det-er-ikke-sa-rosenrodt-mellom-hanoy-og-naboen-som-man-kanskje-skulle-tro/”>kamp om å være best i nabolaget</a>, men fordi man er så enormt gode sammen.
Merk at alle de nominerte nabolagene er med på kartet, mens finalen kun inneholder de 10 nabolagene som fikk flest stemmer i første runde.
<iframe src=”https://www.google.com/maps/d/embed?mid=z_K_A6SfcwrM.kYUvAqZUyNcY” width=”100%” height=”350″></iframe>
Du kan forstørre kartet opp til fullskjerm ved å klikke oppe i det høyre hjørnet.
Ledet lenge
Det var lenge Brakehaugen som lå på topp.
– Vi har det nabolaget i Bergen med størst hjertevarme, samspill og omtanke for hverandre. Vi har blant annet egen klubb for damene, julegrantenning til advent, egen pepperkakeby, sykkelløp, akekonkurranse, bålpanne som ofte brukes til samlinger, Sankthansfeiring og 17.mai arrangement. Vi føler oss som verdens heldigste barn og voksne som bor i dette nabolaget og er superstolt av det, skrev Huong Hjertnes fra Brakehaugen.
Et annet nabolag på Nesttun, Kringlebotn, knivet med Hjertnes & Co. om førsteplassen i flere uker.
– Vi har absolutt fulgt med på stemmingen, det er jo helt supert at vi har fått så mange stemmer. Det har vært litt kniving i toppen, sier Irene Morlid.
Brakehaugen og Kringlebotn var nabolagene som fikk flest stemmer i den innledende runden. Siden da har Bonansa nullstilt konkurransen med ti finalenabolag.
Tok innpå
Den siste uken har enda et Fana-nabolag virkelig tatt innpå, og i dag er resultatet klart: Nordåsgrenda vinner Bonansas konkurranse suverent, og får muligheten til å bli enda mer sammensveiset. Premien er nemlig en gatefest til 30.000 kroner.
- Les også: Sjekk hvilke ti nabolag som er i finalen
- Les også: Klikk deg rundt i byens beste nabolag
- Les også: Slik blir du venn med naboen
- Les også: Kan det hende at beboerne i Frekkegaten er blitt så greie at det er de som er Bergens beste nabolag?
– Nordåsgrenda har en fantastisk historie og fortsatt et fantastisk samhold. Vi har bodd borte derfra i tre år nå, men det var klart for oss alle at det er bare en plass som er hjem – Grenda!
Det sier Silje Vallestad som sto bak nominasjonen.
Spesiell visjon ligger bak
Hun forteller Nordåsgrenda borettslag ble stiftet av Edvard Vogt tidlig på 80-tallet.
Vogt er jurist, sosiolog, filosof og tidligere katolsk prest. Han er dessuten far til to av medlemmene i bergensbandet Real Ones, som har vunnet en rekke Spellemann-priser. Vogt tok initiativet til Jussformidlingen i Bergen og har vært herredstyremedlem i Fana og bystyrerepresentant i Bergen.
Han tok initiativet til bydelsordningen i Bergen. Sammen med jusstudent Gunnar Nordhus utarbeidet han på 1970-tallet en rapport som avslørte omfattende bruk av politivold i Bergen, en sak som skulle gå frem til 1998.
– Han hadde en visjon om vennskapelige grender, og etablerte Nordåsgrenda med dette perspektivet. Alle var med på å bygge sine egne hus, ingen hadde egen hage, for all tomt er felles, og i sentrum for det hele ligger Grendahuset, som i dag er barnehage for Grendas barn på dagtid, og brukes til juniorklubb, Grendakor og andre aktiviteter om kveldene.
- Les også: Portrettintervju med Edvard Vogt: En gammel bumerang
- Les også: Full seier til Vogt og Nordhus
- Les også: Staten roser Nordhus og Vogt
Hjelper mennesker som har det krevende
Grenda har også avsatt 20 prosent av enhetene til mennesker i krevende situasjoner; innvandrere, funksjonshemmede og økonomisk vanskeligstilte.
– Bergen Kommune disponerer noen av enhetene til slike formål, og Grenda her også enheter for funksjonshemmede som er selveierenheter, forteller Vallestad.
I Grenda kjenner alle alle. Barna løper inn og ut, og de voksne kan være sikre på at de tas vare på. De har tanter, onkler, søsken og besteforeldre i alle hus.
– Det er et paradis for barn. I Grenda fokuserer vi på fellesskapet. Ved siden av barnehagen, koret og juniorklubben, arrangerer også beboerne felles faste arrangementer som juletrefest, nyttårsfest, 17. maifeiring, Sankt Hans-feiring, Grendapub, lysfest i desember og mye mye mer, sier Vallestad.
De som i sin tid vokste opp i Grenda, flytter senere tilbake. I dag er mange av husene bebodd av annengenerasjons Grenda-boere, og Vogt-familien bor fortsatt i Grenda – fordelt på tre hus.
Nå gleder Vallestad seg til å komme hjem til Grenda sommeren.
– Det blir fantastisk å feire med en skikkelig Grenda-fest, synes hun.
– Smukkeste mennesker
Rolf Unneland bor også i Nordåsgrenda.
– Her er det familievennlig, god uteplass, unge og gamle, nye tak, godt samhold og aktivitet på dugnad, trekker han frem.
Bjørn Erik Aasen forteller at han bor blant en ”god gammeldags blanding av kjekke mennesker”
Jesper Pedersen skrev følgende i sin nominasjon av Nordåsgrenda:
”Det er det smukkeste sted med de sødeste mennesker. Jeg nyder at besøge min fætter der.”
Les Bergens Tidendes portrettintervju av Edvard Vogt – mannen bak visjonen for vinnernabolaget.