- Sist min mor var her, spurte hun om jeg hadde noe garn liggende. Jeg så bare på henne, og da sa hun «Hva tenker jeg på?». Jeg er ingen huslig type, men liker å være hjemme, sier Karin Hindsbo.

GUTTEROMMET: - Er det virkelig så ryddig her til vanlig? - Nei. FOTO: Jan M. Lillebø

GUTTEROMMET: - Er det virkelig så ryddig her til vanlig? - Nei. FOTO: Jan M. Lillebø

- Vi er meget glade for å bo her. Vi leier av noen som har hatt denne leiligheten i ganske mange år. Du kan snu deg 360 grader, og det kommer lys inn gjennom vinduene på alle kanter, konstaterer direktøren for kunstmuseet Kode på pære dansk.

Panoramautsikt

Et trekantet vindu fyller hele den ene veggen i den luftige TV-stuen, og gjør at den store fjellskråningen utenfor nærmest kommer inn i rommet. Panoramautsikten fra leiligheten, som strekker seg over fjerde og femte etasje i en lavblokk på Kalfaret, gir fritt utsyn over Store Lungegårdsvannet, bykjernen og fjellområdene rundt.

EVENTYRMOTIVET: Bildet fikk den snart syv år gamle sønnen i dåpsgave fra farmor, som også har malt bildet. FOTO: Jan M. Lillebø

EVENTYRMOTIVET: Bildet fikk den snart syv år gamle sønnen i dåpsgave fra farmor, som også har malt bildet. FOTO: Jan M. Lillebø

Vel ett år er gått siden den nå 40 år gamle småbarnsmoren overtok den profilerte jobben etter bergenseren Erlend G. Høyersten. På søkerlisten var det både folk fra India, England, Østerrike, Tyskland, USA, Forente Arabiske Emirater, Canada, Kypros, Tromsø og Bergen. Karin Hindsbo fikk imidlertid en telefon fra styreleder Per-Kristian Foss etter at søknadsfristen var gått ut.

LYST OG LUFTIG: - Møbler og inventar har vi kjøpt i Danmark. Jeg er kompromiss-løs på kvalitet, men liker å få lekre ting billig. Mitt tips er å bruke penger på en god lampe, da ser alt det andre bra ut også, presiserer Karin Hindsbo. FOTO: Jan M. Lillebø

LYST OG LUFTIG: - Møbler og inventar har vi kjøpt i Danmark. Jeg er kompromiss-løs på kvalitet, men liker å få lekre ting billig. Mitt tips er å bruke penger på en god lampe, da ser alt det andre bra ut også, presiserer Karin Hindsbo. FOTO: Jan M. Lillebø

Alene på hybel

Dermed ble det kun to år i direktørstillingen ved Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand. Tilbudet om å lede Kode var for interessant til å avslå.

- De første månedene i Bergen bodde jeg alene i en hybelleilighet. Familien ble igjen i Kristiansand, slik at barna kunne gå i barnehagen frem til juni. Nå har vår eldste sønn begynt på Haukeland skole. Yngstemann går i Kalfarveien barnehage, forteller hun.

ARBEIDSPLASS: Ved kjøkkenbenken pleier Karin Hindsbo å sitte når hun jobber hjemmefra. FOTO: Jan M. Lillebø

ARBEIDSPLASS: Ved kjøkkenbenken pleier Karin Hindsbo å sitte når hun jobber hjemmefra. FOTO: Jan M. Lillebø

Foreløpig tyder ting på at Karin Hindsbo passer svært godt inn i sin nye hjemby. For hun hadde så vidt satt «røven» ned på direktørstolen da hun oppdaget at hennes sjefsjobb, som omfatter ledelsen av et stort museum med syv bygg, ikke kvalifiserte til å komme med på Aftenpostens liste over Norges 30 mektigste kulturkvinner. Til bergensernes begeistring tok hun rennefart og protesterte i en aviskronikk av det krystallklare slaget. Senere i fjor ble for øvrig Kodekåret til årets museum av Norges museumsforbund.

Menn og kvinner

- Blir du behandlet annerledes fordi du er kvinne i en maktposisjon?

- Ja, det vet jeg, selv om jeg alltid har blitt behandlet med respekt av dem jeg jobber med. Men i intervjuer kan jeg få spørsmål om hvordan det er å kombinere jobben med å ha små barn, og om jeg er forfengelig. Det har vært hyggelige intervjuer, men en mann ville ikke ha blitt spurt om slikt. For en del år siden, mens jeg satt inne på mitt sjefskontor, ble jeg bedt av en fyr om å stikke ut og finne en taxi til ham, men da ga jeg ham telefonkatalogen og ba ham fikse det selv.

- Er du og mannen din like opptatte av interiør og møblering?

- Det er ikke noe demokrati. Jeg plasserer alle møblene slik jeg vil, og han synes at jeg finner den beste løsningen. Thorbjørn er kunstner og arbeider som museumstekniker ved Museum Vest. Oppussingsprosjekter er ikke noe for oss, det er deilig å leie. Vi har for øvrig kjøpt og solgt boliger såpass hyppig at drømmen om å bli eiendomsspekulant nå er offisielt innstilt.

FARGERIK: - Selv er jeg veldig glad i gult, og har et gult spisebord, en gul kåpe og en gul vegg på kontoret. Jeg er født i København. Hvis man ikke liker København eller Bergen, er man skjør i hodet, konstaterer Karin Hindsbo. FOTO: Jan M. Lillebø

FARGERIK: – Selv er jeg veldig glad i gult, og har et gult spisebord, en gul kåpe og en gul vegg på kontoret. Jeg er født i København. Hvis man ikke liker København eller Bergen, er man skjør i hodet, konstaterer Karin Hindsbo. FOTO: Jan M. Lillebø

Orden eller ei

- Har dere samme syn på hvordan ting skal være her hjemme?

- Min manns terskel for når det er ryddet opp, er ganske lav. Hvis det ligger igjen ti ting på bordet, synes han det er greit. Jeg liker å holde en smule orden, men gidder ikke selv å rydde så mye. Jeg liker å lese aviser, spise kake, se fjernsyn og hygge meg med barna. Morgenstundene i helgene med kaffe og aviser, mens eldstemann leker med lego og den yngste forsøker å ødelegge, er det beste. Ingen planer, kanskje blir vi hjemme hele dagen. I hverdagene er det sjelden at jeg kan ta en hel dag ut av kalenderen.

- Du jobber mye?

- Ja, men jeg synes det er kjempegøy. Spiser middag sammen med barna, og arbeider ofte her hjemme etter at de har lagt seg. Jeg har ingen hobby, det er bare dette jeg gjør. Jobber, er sammen med barna og så løper jeg vanligvis to ganger i uken. Jeg synes også at det kan være fint å få skrevet en kronikk i ferien, jeg hygger meg med kjønnsstatistikk. Når du blir eldre, holder du opp med å bry deg med hva andre tenker. Man hviler mer i seg selv, og er ikke så lett å slå ut av kurs, slår Karin Hindsbo fast.