Tabellen er fra Eiendom Norges boligprisstatistikk for mars, som ble lagt frem onsdag klokken 11. Den viser omsetningstid og gjennomsnittspris for en andelsleilighet i ulike bydeler i Bergen.

Pris pr kvm Pris median bolig Gjennomsnittlig formidlingstid
Arna og Åsane 33 458 2 338 532 9
Bergenhus og Årstad 45 644 2 589 267 11
Fana og Ytrebygda 34 121 2 350 850 11
Fyllingsdalen og Laksevåg 35 280 2 327 102 10
Bergen 38 829 2 412 936 10
Hordaland utenom Bergen 27 729 1 908 411 23
Hordaland 38 095 2 397 045 11
Norge 38 184 2 298 043 22

Svært høy aktivitet

Boligmarkedet preges av svært høy aktivitet. Vi ser likevel en trend med mer moderat prisutvikling.

– Snittet for omsetningstid i Bergen er nå 13 dager, mot 34 på landsbasis. Snittet i Oslo er 15 dager. Enkelte steder tar det over 100 dager, sier administrerende direktør for Eiendom Norge, Christian V. Dreyer.

Endingen for de bergenske bydelen er ikke så store, men én bydel går faktisk tilbake den siste måneden. I Fana og Ytrebygda er det en tilbakegang på 0,1 prosent, selv om 12-månedersvekten viser en fremgang også her. Hordaland utenom Bergen går også tilbake. Her er den negative utviklingen på 0,9 prosent.

Stiger mest i Bergen og Oslo

Av andre byer er det Oslo og Bergen som har den sterkeste 12-månedersveksten, med henholdsvis 11,1 og 10,1 prosent.

– Det er egentlig noe overraskende at vi har en utflating i prisene samtidig som vi selger så mange boliger. Det viser at det gjøres gode vurderinger i salget og i bankene når det gjelder utlån.

Tromsø går ned i 12-månedersveksten.

– Vi forventer at Tromsø vil stabiliere seg og ligge nærmere landsgjennomsnittet, sier Dreyer.

Så mye har det økt

– Ikke-korrigert steg prisene med 0,7 prosent fra måneden før. Det er vesentlig lavere enn mange andre marsmåneder vi har hatt de siste ti årene. Vi ser en tegn til moderasjon. Vi har en normalisering av boligmarkedet, sier Dreyer.

Han mener at prisutviklingen i første kvartal har vært normal, men at slutten på 2014 henger igjen.

Boligprisene er nå 7,9 prosent høyere enn for ett år siden, en nedgang på 0,8 prosentpoeng.

– 2015-tallene ligger godt over 2014-tallene, men vi ser en helt annen tendens i prisutviklingen enn i fjor. Normaliseringstendensene har forsterket seg, sier Dreyer.

Her øker det mest

Follo og Larvik har den sterkeste utviklingen i Norge den siste måneden. Svakest utvikling er det i Stavanger og Haugesund.

I mars ble det solgt 8658 boliger, en økning på 18,7 prosent fra 2014.

Hittil i 2015 er det solgt 21 809 boliger, 13,2 prosent flere enn i 2014.

Ved utgangen av mars var det 10 229 boliger til salgs på Finn.no, mot 12 928 i samme periode i fjor. Det er en nedgang på 20,9 prosent.

En viktig årsak til nedgangen er at måletidspunktet denne gang var i påsken. Antall boliger til salgs antas å øke som normalt i løpet av april og inn i mai.

Dyrest i Hordaland

I forrige uke skrev Bonansa om hvilke kommuner som er dyrest i Hordaland, basert på salgsobjektene som er tilgjengelige akkurat nå.

Førsteplassen på denne listen er sjelden særlig spennende, men andreplassen varierer.

Endringene den siste måneden var store.

Akkurat nå er det nemlig Os som troner nest høyest i fylket, og altså har klatrer hele tre plasser fra forrige måned.

For en måned siden lå Askøy på tredjeplass. Nå er øyen helt nede på niendeplass.  Foran er både Voss, Fitjar, Fjell, Ulvik, Fusa og Austreim.

Boligkjøperne vil ha “flytt-rett-inn”

Tor

Tor Ramsøy.

Den sterkeste boligtrenden hittil i år er at boligkjøpere vil ha boliger som inviterer til “flytt-rett-inn”, forteller Privatmegleren.

– Det er stor etterspørsel etter boliger som er pusset opp eller rehabilitert slik at man kan flytte inn umiddelbart. Boligkjøperne er ikke lenger like opptatt av å gjøre det store boligkuppet som innebærer at man selv må bruke egeninnsats eller enda mer penger for å få det slik man ønsker seg, sier megler Tor Ramsøy i Privatmegleren.

Denne trenden gjør seg spesielt gjeldende hos kjøpere av rekkehus, eneboliger og tomansboliger, men også leiligheter i middels høy prisklasse fra 3,5 millioner kroner og oppover opplever samme tendens.

–  Det er høy betalingsvilje for boliger som er bra og i god stand, og mye færre i den gruppen som tidligere var på utkikk etter et kupp ved å kjøpe et oppussingsprosjekt. Dette henger sammen med at familier er den største kjøpergruppen, og tiden man har til oppussing er begrenset. For førstegangskjøpere er det uaktuelt å gå i gang med kapitalkrevende rehabilitering,  sier Ramsøy.

Megleren tror at våren kommer til å fortsete med høy aktivitet og begrunner dette med lavt utbud av boliger.

– Høyere etterspørsel kombinert med vedvarende lav rente er med å opprettholde farten i boligmarkedet. Konkurransen blir dermed større om den enkelte bolig, fortsetter han. En annen trend er at mange kjøper ny bolig før den eksisterende boligen er solgt. Kjøpere i ale deler av Bergen må forberede seg på økt konkurranse i budrundene denne våren, tror Ramsøy.

– Flytende rente er under langt under tre prosent, og det ser ut til at den kan komme enda lenger ned. Lave lånerenter fungerer som et «velkommen inn»  for de som ønsker å kjøpe et hjem denne våren. Den lave renten  hjelper godt på kjøperes betjeningsevne, sier han.
Selv om antall boliger for salg vil øke utover våren vil antallet fortsatt være lavt i et historisk perspektiv. For tredje måned på rad var omsetningshastigheten svært høy i de store byene, langt under det som må anses som normalt for et sunt marked.