Anlaug Kåsastul (31) fra Bamble i Telemark er veldig opptatt av interiør, og ommøblerer rundt en gang i uken. Da livet ble ekstra tøft er det nettopp interiør hun valgte å fokusere på.

– Å ha det litt fint rundt seg er koselig, og interiør er en stor del av det å ha det bra, det å trives, sier hun.

Vi er både sjarmert og rørt, og vil veldig gjerne dele historien med dere.

Faren alvorlig syk

anlaug2_nyRETT

BESTEFAR: Faren til Anlaug rakk å holde sitt nyfødte barnebarn like før han fikk slag. FOTO: Privat

Pappa Einar (73) har vært syk i mange år, med både diabetes, kols, hjertesvikt og angina.

Da Anlaug og barna var og besøkte ham i juli ble han plutselig veldig dårlig.

– Han ble veldig rar den dagen vi kom ned til ham. Jeg laget mat og vasket huset hans mens ungene lekte, men jeg så at han rotet med medisinene sine og slet med å holde ting i hånden, forteller hun.

Anlaug skjønte at noe var galt og ringte hjemmesykepleien. Da de kom ble han enda dårligere, så ble han plutselig skjevere og skjevere i ansiktet. Da ringte de ambulansen umiddelbart.

Faren til Anlaug ble innlagt på sykehus med slag. Han mistet førligheten i høyre side, samt at han mistet litt av taleevnen. Anlaug satt igjen hjemme i huset hans, og noe av det første hun tenkte var at hun ville pusse opp for ham. Tro mot at interiør og omgivelser er viktig for å ha det bra, og med et brennende ønske om å overraske og å glede faren.

Lite budsjett, men høy innsats

Da faren begynte å komme til seg selv igjen ble han flyttet til et sykehjem. Han sa klart og tydelig at han ikke ville bli der resten av livet. Han ville hjem igjen. Det gjorde Anlaug enda mer sikker i sin sak om å ordne det til i huset hans. Å gjøre det fint hjemme.

Tidligere har hun nemlig funnet på å ommøblere mens han har vært på butikken, og faren ble alltid så glad da han kom tilbake og så hva hun hadde gjort for ham.

Hun sier at hun ikke har noe stort budsjett, men at det ikke skal være en begrensning.

anlaug4førRETT

FØR: Slik så kjøkkenet ut før Anlaug grunnet det med heftgrunn, to strøk – og malte det i en mørk gråfarge. FOTO: Privat

– Jeg tenkte at man kan få gjort ganske mye med litt maling og fantasi, forteller hun.

For selv om hun økonomisk ikke har mulighet til å gjøre de store krumspringene, så nekter hun å la det stoppe henne. Hun kjøpte inn maling og diverse utstyr, og startet med kjøkkeninnredningen.

anlaugkjokkenRETT

ETTER: Slik er kjøkkenet nå, ferdigmalt og med nye knotter. Hun tar det litt etter litt, avhengig av økonomien og av hva hun rekker å få gjort. FOTO: Privat

Vil gi noe tilbake

anlaug_nyRETT

TRAVEL TREBARNSMOR: Anlaug (31) har tre barn. De var alle med bestefar da han fikk slag. FOTO: Privat

31-åringen gjør alt selv, litt etter litt.

– Det er vanskelig å få hjelp. Ikke fordi venner ikke vil hjelpe, men fordi folk jo er opptatt med sitt. De har jobber, og kvelden kommer fort. Da er det ikke så mange som kan hjelpe, så jeg bare biter tennene sammen.

Med tre barn, den minste på tre måneder, er det imidlertid ikke bare lett. Hun har prioritert å besøke faren på sykehjemmet, noe som innebærer en times kjøring daglig. I helgen som var hadde hun dåp for minstemann, men nå er hun klar for å brette opp ermene igjen og fortsette.

– Han har hjulpet meg hele livet mitt, og det er så viktig for meg å få gi noe tilbake – selv om det kanskje ikke er så stort. Han har et så vanvittig stort hjerte, jeg har ikke ord for å beskrive det. Han har satt meg høyest i livet i alle år, han fortjener virkelig alt.

anlaug7rett

LITE OG KOSELIG: Huset til faren til Anlaug er på 50 kvadratmeter og ligger i Bamble kommune. Hun forsøker å pusse det opp og ordne så godt hun kan, nå har hun tatt kjøkkeninnredningen – og håper å få tatt mer i tiden fremover. FOTO: Privat

Nå er hun lei seg for at hun ikke tenkte på det tidligere, mens han fortsatt var oppegående. Tilstanden til faren blir verre og verre, og hun har fått beskjed om at han kanskje aldri kan flytte tilbake til det lille huset sitt.

anlaug3RETT

SAMMEN: Anlaug satt tett ved farens side da han var innlagt på sykehuset. FOTO: Privat

– Målet og ønsket mitt nå er i alle fall å kunne ta ham hjem og vise ham hvor fint det er blitt. Jeg tenker å selge noen av møblene hans og se om jeg kan få kjøpt nye, så vil jeg kopiere opp bilder av barnebarna og henge dem på veggen. Han er så glad i barnebarna sine, sier hun.

Hun blir litt stille. Det er vondt å snakke om, og hun vet at dette med barnebarna er et sårt punkt for faren. Han er nemlig lei seg for at han ikke kan passe dem og leke med dem slik han vil.

– Han prater om akkurat det hele tiden, for han er så glad i barn. Han har et hjerte av gull, og tenker alltid på hva som er best for dem rundt seg.

Lite penger, men stort hjerte

anlaug9RETT

NÆRE: Anlaug og faren har alltid vært de to. Etter at han ble syk har hun et inderlig ønske om å pusse opp leiligheten hans. Dette bildet er av de to fra da hun var liten jente. FOTO: Privat

Anlaug vet ikke om det kommer til å gå bra, og om faren faktisk vil få se det hun prøver å ordne for ham. I verste fall må hun leie huset ut, eller selge det.

Anlaug er nemlig enebarn, og hun har ikke mulighet til å sitte med huset. Hun har vurdert å melde seg på Tid for hjem, men ettersom det koster en del har hun slått det fra seg. Nå lurer hun på å søke Sinnasnekkeren, men hun vet ikke helt om hun er i målgruppen.

– Jeg håper så veldig at han kommer hjem igjen. Om ikke han kan flytte hjem, så hadde det vært fint å vise ham hva jeg gjør for ham. At han skal få se det. Jeg er nødt til å prøve å bli ferdig med det. Jeg vil gi ham den lille oppmuntringen og gleden det vil være.

Hun har ikke hatt noe særlig kontakt med moren, og sier at båndene til faren er svært sterke.

– Pappa og jeg har alltid vært så nære. Det er ham og jeg. Sånn har det alltid vært, og jeg er fryktelig glad i ham.

– Vi har ikke så mye penger, men vi gjør det beste ut av det.

– Lite penger, men stort hjerte?

– Ja hjertet er stort, det samme med viljen.

Vi tror du også vil like disse sakene: