Kristine Iselin Ullaland

Kristine Iselin Ullaland

Kristine Iselin Ullaland står bak nettsiden gronarekvardag.no, som har en rekke tips til en grønnere studiestart. Hun har en rekke forslag som vil hjelpe studenter – og andre også, selvfølgelig – til å redusere avfallsmengden i hjemmet så nær null som mulig.

– Siden er ganske fersk. Den ble startet like over påske. Responsen har vært overveldende. Nå har jeg 10.000 besøk, forteller Ullaland.

Hun er ledende innen Zero Waste-bevegelsen i Norge.

Her er tipsene til Grønare Kvardag:

1. Erstatt pappkopper til kaffe med termokopp

Her finnes det en rekke muligheter, blant annet hos diverse bensinstasjoner og kiosker. Men er du student tilbyr Studentsamskipnaden termokopp med dertil hørende gratis kaffe for 300 kroner for et semester.

2. Smør din egen matpakke

Nordmenn har ord på seg for å være flinke med matpakke, men det har også en annen oppside: Hvis du tar med din egen niste, har du bedre oversikt over hva du spiser. Da blir du kanskje mindre fristet til å velge usunne alternativer. Som emballasje kan du bruke matboks, en duk eller et kjøkkenhåndkle, eller et beger du har hjemme dersom du skal ha med deg for eksempel salat.

3. Ta med tøypose når du skal handle

I Norge har vi et gjennomsnittlig høyt forbruk av plastposer, men du trenger ikke være en del av statistikken. Å få en helt avfallsfri hverdag kan dog være nokså vanskelig. Nesten alle matvarer har en eller annen form for emballasje. Grønare Kvardag har riktignok en liste over steder i Bergen der du kan handle emballasjefritt.

4. Lag din egen såpe

Ullaland understreker at dette ikke er noe hokus pokus. Hun mener derimot det er kjempelett å følge oppskriften og få 6-8 såper.

5. Lag ditt eget vaskemiddel

Grønare Kvardag har også en oppskrift på hjemmelaget vaskemiddel. – Men om du likevel ikke vil lage dette, anbefaler vi kjøp av pulver. Det er mye drøyere i bruk og gir mer valuta for pengene. Det samme gjelder oppvaskmiddel, sier Ullaland.

6. Kutt ut flaskevannet!

I denne saken kan du lese hvordan Ketil Krantz, spare- og investeringssjef i Nordea, mener du kan få 16 kroner til å bli 30.000. Nei, det er ikke tull. Og det handler om flaskevann. Grønare Kvardag mener flaskevann er bortkastede penger og ikke bra for miljøet. – Det er til nå ingen kvalitetskontroll på vann som selges i Norge og flaskene blir bare resirkulert noen få ganger, sier Ullaland, som mener man heller bør investere i en metallflaske i rustfritt stål. Det finnes en rekke flasker man kan kjøpe og bruke igjen og igjen.

7. Si nei til tamponger og bind

Grønare Kvardag anbefaler menskopp i stedet. Denne koster under 300 kroner og kan brukes i tolv timer. – Det er praktisk, økonomisk og miljøvennlig, sier Ullaland.

8. Si nei til reklame

Posten tilbyr klistremerker du kan feste på postkassen din, men du kan selvsagt også bare lage en lapp selv.

9. Reduser det du trenger

– Kollektiv har en tendens til å bli en samlingsplass for ostehøvler, matbokser uten lokk, hundrevis av halvtomme tebokser, lamper, sko, jakker… Listen er lang. Jeg anbefaler å starte semesteret med å engasjere kollektivet til å redusere ting de ikke trenger. Da blir det også mindre oppvask. Plutselig har du heller ikke sko som tar opp hele gangen, sier Ullaland. Sistnevnte er nok et kjent problem for mange. Bonansa-skribent Fru Andersen skrev i helgen om hvordan hun måtte hoppe lengde hver gang hun kom inn døren hjemme. Her er hennes tips til å rydde opp i gangen. Grønare kvardag mener studentene lett kan tjene litt ekstra penger til felleskassen ved å arrangere et loppemarked. – Det er helt sikkert nye studenter i nabolaget ditt som trenger noe av det du vil kvitte deg med, sier Ullaland.

10. Reduser strømforbruket

Slå av lys og elektroniske artikler når du ikke bruker dem eller oppholder deg i rommet. Du vil se forskjell på strømregningen!

11. Ta elektroniske notater

I stedet for å skrive ut den ene blokken etter den andre, finnes det en rekke tjenester som lar deg lagre filene dine på nett, for så å kunne hente dem frem igjen. Grønare Kvardag anbefaler blant annet Evernote. – Det gjør det også lettere å dele notater med studiekamerater, sier Ullaland.

12. Prøv søppeldykking

Aldri hørt om det før? Jo da, dette er et fenomen fra utlandet, kjent under navnet “dumpster diving”. Det handler rett og slett om å finne mat butikkene kaster, men som er fullt mulig å spise.

13. Bruk tingene dine om igjen

Det burde ikke være nødvendig med denne påminnelsen, men: Du trenger ikke bli sett i nytt antrekk hver dag. Klær kan brukes flere ganger.

14. Kjøp brukt

På Second Love, Kleskapet og Fretex kan du finne skatter. Det samme gjelder Finn.no. Og loppemarkeder. Kan du triksene? Bonansa har tidligere skrevet hvordan du lykkes på loppemarked. Det er ikke bare om våren det er loppemarkeder i Bergen. Her er tipsene du trenger for å ikke bli stresset, dersom du for eksempel planlegger å besøke loppemarkedetSlettebakken skole helgen 22.-23. august. Grønare kvardag tipser også om Bergen Brukthandel Boumaza i Sandviken og Brukthandelen i Nygårdsgaten, dersom du jakter på hvitevarer og elektriske artikler. Under følger lenker til oppskrifter på hvordan du piffer opp bruktkuppene dine:

15. Resirkuler

Resirkuler det som kan resirkuleres. Hvis du begynner å se etter hva du kaster, vil du se at veldig store deler av det som havner i avfallet ditt, kan resirkuleres. Husk at aluminiumsfolie kan resirkuleres som metall. Når det gjelder resirkulering, er BIRs nettsider svært nyttige. Du kan også ta en titt på Sortere.no, dersom du er i tvil.

16. Kompostér

Visste du at dersom du komposterer kan du få en billigere avtale med BIR? I tillegg gir de opp til 1000 kroner i støtte for etablering av ny kompost. Hvis det er slik at det er huseieren din som betaler for avtallet ditt, kan du vise til at du har minsket dette, og gjøre en avtale om redusert husleie. Der finnes en rekke kompostordninger i Norge, som du kan få støtte til å etablere hjemme hos deg selv.

Her er enda flere ideer til deg:

Vi tror du også vil være interessert i disse sakene: